طرح ایجاد دروازه قرآن در مبادی ورودی استانها

ساخت وبلاگ

باسمه تعالی

                پيامبر اکرم ( ص ) میفرمایند : سافِروا تَصِحّوا و تَغنَموا

مسافرت كنيد تا سالم و تندرست بمانيد و بهره‌ها نصيبتان گردد. (مواعظ عدديه، ص ١٢)

 

طرح ایجاد دروازه قرآن

در

مبادی ورودی استانها

طرح و ایده از : حسن خسروی

مدرس دانشگاه و مولف کتاب روابط عمومی و ارتباطات

09122174383

[email protected]

اشاره :

اگر بخواهیم از لابلای آیات و مفاهیم قرآن کریم در باره مجموعه وظایف و ماموریتهای وزارت راه و شهرسازی استفاده نماییم شاید بتوان گفت بهترین سوره که در آن بطور کلی وظایف و ماموریتهای وزارت متبوع را میتوان استخراج و بهره برداری نمود همانا سوره زخرف در جزء 25 قرآن کریم و بویژه آیات 9  تا  14  آن میباشد .

جالب است که آیه معروف به آیه سفر نیز در همین سوره زخرف است فلذا ذیلا آیات مزبور را ذکر مینماییم .

وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ خَلَقَهُنَّ الْعَزِيزُ الْعَلِيمُ ﴿۹

و اگر از آنان بپرسى آسمانها و زمين را چه كسى آفريده قطعا خواهند گفت آنها را همان قادر دانا آفريده است (۹)

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا وَجَعَلَ لَكُمْ فِيهَا سُبُلًا لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ ﴿۱۰

همان كسى كه اين زمين را براى شما گهواره‏ اى گردانيد و براى شما در آن راهها نهاد باشد كه راه يابيد ( ۱۰ )

وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنْشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَيْتًا كَذَلِكَ تُخْرَجُونَ ﴿۱۱

و آن كس كه آبى به اندازه از آسمان فرود آورد پس به وسيله آن سرزمينى مرده را زنده گردانيديم همين گونه [از گورها] بيرون آورده مى ‏شويد (۱۱)

وَالَّذِي خَلَقَ الْأَزْوَاجَ كُلَّهَا وَجَعَلَ لَكُمْ مِنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ ﴿۱۲

و همان كسى كه جفتها را يكسره آفريد و براى شما از كشتيها و دامها [وسيله‏ اى كه] سوار شويد قرار داد (۱۲)

لِتَسْتَوُوا عَلَى ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْكُرُوا نِعْمَةَ رَبِّكُمْ إِذَا اسْتَوَيْتُمْ عَلَيْهِ وَتَقُولُوا سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ ﴿۱۳

تا بر پشت آن[ها] قرار گيريد پس چون بر آن[ها] برنشستيد نعمت پروردگار خود را ياد كنيد و بگوييد پاك است كسى كه اين را براى ما رام كرد و[گرنه] ما را ياراى [رام‏ساختن] آنها نبود (۱۳)

وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ ﴿۱۴

و به راستى كه ما به سوى پروردگارمان بازخواهيم گشت (۱۴) .

 اگر به آیات فوق توجه کنیم ملاحظه میشودکه تقریبا تمام وظایف و ماموریتها و کارکردهای وزارت راه و ترابری سابق ( وزارت راه و شهرسازی ) در آن به نوعی اشاره شده است .

آیه 10 - وَجَعَلَ لَكُمْ فِيهَا سُبُلًا . خداوند راه و جاده در روی زمین برایمان قرار داده است ( حمل و نقل جاده ای – سفر جاده ای ). سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای .

آیه 11 - وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً . خداوند نزولات جوی ( باران وبرف ) برایمان میفرستد . ( سازمان هواشناسی ) .

آیه 12 - وَجَعَلَ لَكُمْ مِنَ الْفُلْكِ وَالْأَنْعَامِ مَا تَرْكَبُونَ . خداوند برای ما چهار پایان و کشتی قرار داده تا با استفاده از آنها سفر کنیم . ( سازمان بنادر و دریا نوردی   وسیله نقلیه کشتی - حمل و نقل جاده ای ) .

آیه 13 و آیه 14 – آیه سفر . سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ ﴿۱۳ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ ﴿۱۴ .

پاك و منزه است كسى كه ( خدایی که ) اين را براى ما رام كرد و[گرنه] ما را ياراى [رام‏ساختن] آنها نبود (13 ) . و به راستى كه ما به سوى پروردگارمان بازخواهيم گشت (۱۴) .

 

پس ملاحظه میشود که سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای سازمان هواشناسی سازمان بنادر و دریا نوردی که از زیر مجموعه های وزارت راه و شهرسازی هستند در این آیات قابل بهره برداری هستند .

مقدمه :

سفر و مسافرت به قصد کار و تجارت ، گردش و تفریح ، ماجراجویی و کسب تجربه و هر چه که باشد ، یکی از پدیده های شگفت انگیز حیات بشری است و چه بسا اگر مسافرت و گشت و گذار نبود این همه سرزمین و معدن و چیزهای خارق العاده و جالب ، کشف و یا اختراع نمیشد .

سفرکردن ، دانش ، بینش و توانش انسان را وسعت داده و پنجره های جدیدی پیش روی آدمی باز میکند . سفر و مسافرت ، باعث پخته شدن آدمی و آگاهی و تبادل کالا و فرهنگ و تجربیات میگردد. مسافرت کردن و به گردش رفتن و سیر و سیاحت ، نقش مهمی در ارتقای سطح روابط فیمابین کشورها داشته و بیراه نیست اگر بگوییم که سفر باعث شده تا اقتصاد و کشاورزی و جامعه شناسی و سایر علوم و فنون توسعه و گسترش بیابند . ما علاوه بر سفر و گردش در عالم ماده و طبیعت ، یک سفر درونی و معنوی هم داریم به نام سیر و سلوک و سیر آفاق و انفس ومراقبه و در خویشتن غوطه خوردن تا به کمال مطلوب رسیدن و سیر الی ا....

درفرهنگ غنی ایرانی اسلامی ما ، برای مسافر و برای بدرقه کننده ، سفر یک حس و حال عجیبی دارد و ما از قدیم الایام عادت داشته ایم تا مسافر را از زیر قرآن رد کرده ، صدقه داده و پشت سر او برای مبارکی و سلامتی و برگشت با خیر و سعادتمندی ، آب ریخته ایم . بنابراین سفر با هر قصد و نیتی که باشد چنانچه رنگ و بوی الهی و معنوی به خود بگیرد قطعا بر خیرات و برکات سفر افزوده و بدین ترتیب در واقع خود را در زیر چتر حمایت و حفاظت خداوندمتعال قرار داده ایم که بسیار هم نیکوست . در حقیقت ما اگر سفر و مسافرت خود را با نام و یاد خدا و قرآن و عترت گره بزنیم و باور قلبی و ایمان واقعی داشته باشیم که خدا یاور و پشتیبان ما در سفر است آنوقت مسافرت و گردش و سیر و سیاحت ما متبرک به توکل بر خدا و توسل به قرآن و عترت میشود .

در جاده های کشور به تناسب ، مراکزی وجود دارند تحت عنوان استراحتگاه یا سایت اقامتی و پذیرایی که عمدتا شامل پمپ بنزین و سوپرمارکت و مراکز خرید و رستوران میباشند و معلوم نیست که سازندگان آنها از لحاظ جغرافیایی چرا در چنین زمینهایی و با چه هدف مشخصی اقدام به ساخت و ساز در آن مکانها کرده اند و هر چه هست ساخت مراکز اقامتی و استراحتگاهی بین جاده ای بار معنوی مشخصی ندارد . نگارنده را اعتقاد بر آن است که ساخت جاده و اتوبان ، علاوه بر استانداردهای فنی و مسائل علمی کار ، نیازمند یک پیوست فرهنگی نیز میباشند . به بیان دیگر ، ما جاده میسازیم ولی آنطور که باید و شاید ، هیچ پیام معنوی و آموزنده ای در جاده ها برای مسافران  نداریم ،  مگر یکسری علائم راهنمایی و رانندگی که این کافی نیست .

مثلا کسی که در جاده شمال ، تهران به چالوس ،  مسافرت میکند با کسی که از جاده تهران به سمنان و نهایتا مشهد در حرکت است اغلب حال و هوای و قیافه و تیپ و نشست و برخاست متفاوت تری نسبت به هم دارند و حتی وسائلی هم که با خود دارند نیز متفاوت است . حال ، وزارت راه و شهرسازی برای آنکه مسافر جاده چالوس و مسافر جاده مشهد به خیر و خوشی و سلامتی به مقصد برسد چه تدابیر بین راهی برای این مسافران به تناسب ،  تدارک دیده و اجرا کرده که سفر با شادکامی و خاطره خوب و مثبت و سازنده ای همراه باشد؟ تقریبا هیچی .  این است که ما معتقدیم وقتی جاده میسازیم بایستی هر جاده یک پیوست فرهنگی هم داشته باشد و چه بهتر که مثلا ما در مبادی ورودی استانها یک دروازه قرآن ایجاد کنیم و در کنار این دروازه قرآن ، مراکز اقامتی و استراحتگاه و پمپ بنزین و فروشگاه و رستوران هم باشد که قطعا هم فال است و هم تماشا . بدین ترتیب ، هم سفر بار معنوی خاصی پیدا میکند هم اینکه ساخت مراکز اقامتی و استراحتگاه ها هم بار معنایی زیبا و خداپسندانه ای میابند . و اگر از سرمایه گذاری سوال شود که چرا در این مکان مرکز تفریحی و استراحتگاه درست کرده ای؟ در پاسخ خواهد گفت : بدلیل آنکه این مکان از لحاظ جغرافیایی ، هم ابتدای ورودی استان فلان است و هم اینکه در جوار دروازه قرآن میباشد و باعث میمنت و تبرک در سفر است .

 پس اگر ما  در مبادی ورودی استانها دروازه قرآن ایجاد کنیم ، اولا : ابتدا و انتهای حوزه استحفاظی استانها در جاده های کشور را مشخص کرده ایم و ثانیا :  سفر ما رنگ و بوی الهی و معنوی بخود گرفته  و در پناه خداوند قرار میگیریم . وقتی که مسافر از زیر دروازه قرآن رد شده و  به سفر و مسافرت میرود ، در حقیقت خود ، یک ترویج و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی است . مثلا افراد وقتی در طول مسیر میخواهند با هم قرار بگذارند میگویند در زیر دروازه قرآن فلان جا منتظر شما هستیم و این خواه ناخواه در سراسر کشور باعث انس و الفت مردم با قرآن میشود که بسیار نیکو و پسندیده است . هم چنین ، محل دروازه قرآن میتواند محفلی برای برگزاری انواع جشنواره و مسابقه و سرگرمی سالم و معنوی برای مسافران باشد که قطعا برآیند آن برای جامعه ، شادابی و نشاط معنوی و سلامتی روح و روان و... خواهد بود .

 

نتیجه گیری :

ساخت و ایجاد دروازه قرآن در مبادی ورودی استانها ، سبب رونق فعالیتهای عمرانی در سراسر کشور و جذب انواع سرمایه گذاریها شده و رقابتی معنوی در خدمت رسانی به آستان مقدس قرآن را فراهم نموده و میتواند باعث یکپارچگی و نظم و هماهنگی در ساخت و ساز مراکز اقامتی بین راهی شده و هم اینکه علاوه بر تبرک و تیمن بخشیدن به سفر ، کمک بسیار شایانی به توسعه گردشگری و توریسم در کشور نماید و از این حیث یک رکورد خوبی در میان کشورهای اسلامی خواهد شد که تنها ، ایران دارای چنین مزیتی میگردد و صد البته این امر در راستای امر به معروف و نهی از منکر که از واجبات دینی و تاکیدات مهم شرع مقدس اسلام میباشد خواهد بود . امید است اجرای این طرح ، به عنوان یک صدقه جاریه ، باقیات الصالحاتی برای خدمتگزاران دلسوز و راستین به این آب و خاک باشد . تا چه قبول افتد و چه در نظر آید . 

با احترام مجدد - حسن خسروی - 09122174383

چرا رییس جمهور را برای افتتاح پروژه ها دعوت میکنند؟...
ما را در سایت چرا رییس جمهور را برای افتتاح پروژه ها دعوت میکنند؟ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hassankhosravi بازدید : 109 تاريخ : شنبه 4 اسفند 1397 ساعت: 10:59