رهبر انقلاب در دیدار تولیدکنندگان و کارآفرینان تبیین کردند ۱۰ الزام تحقق رشد اقتصادی پایدار

ساخت وبلاگ

دلیل چهارم رهبر انقلاب در تبیین ضرورت رشد اقتصادی، وضع مبهم جمعیت کشور از لحاظ جوانی در آینده‌‌‌ای نه چندان دور بود. ایشان گفتند: جمعیت جوان کشور بحمدالله اکنون خوب است اما با روند فعلی فرزندآوری، آینده جمعیتی از این لحاظ مبهم است. بنابراین باید با رشد سریع و مستمر، کشور را ثروتمند کنیم زیرا در روزی که جوان به اندازه کافی نداشته باشیم، ثروتمند شدن کشور ممکن نیست. بخش بعدی سخنان رهبر انقلاب به بیان الزامات و لوازم تحقق رشد اقتصادی اختصاص داشت. الزاماتی که بخشی از آنها به مسوولان، برخی به فعالان اقتصادی و بخشی هم به مردم مربوط می‌شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در این زمینه «افزایش سرمایه‌گذاری برای تولید» و «ارتقای بهره‌وری» را دو رکن مهم و الزام اساسی رشد اقتصادی خواندند و گفتند: در برخی بخش‌‌‌ها از جمله چگونگی مصرف منابع طبیعی، بهره‌‌‌وری واقعا پایین است. «وجود چشم‌انداز راهبردی و برنامه بلندمدت در دستگاه‌های اجرایی و حکومتی» الزام دیگری بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و گفتند: مسوولان معمولا می‌‌‌گویند برنامه‌‌‌های دراز‌مدت دارند، اما اگر داریم نباید دچار روزمرگی و تغییر چند روزه حرف‌ها باشیم، چرا که این روزمر‌‌‌گی به همه جا و همه چیز ضربه می‌‌‌زند. «حمایت دستگاه‌های اجرایی از بخش خصوصی» ضرورت دیگری بود که ایشان به مسوولان حاکمیتی گوشزد کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در این زمینه دولتی کردن همه کارها در اوایل انقلاب را خطایی مهم خواندند و گفتند: کشور بدون فعالیت بنگاه‌های خصوصی اداره نخواهد شد و این بنگاه‌ها نیز بدون حمایت حاکمیت وارد میدان نمی‌‌‌شوند و اگر هم بشوند، موفق نخواهند بود. ایشان سیاست‌‌‌های اصل ۴۴ را، دقیق و مورد تایید عناصر علاقه‌‌‌مند به عدالت اجتماعی خواندند و گفتند: برخی برادران خوب و خوش‌‌‌نیت، ‌‌‌ به این سیاست‌‌‌ها اعتراض دارند که این اعتراض درست نیست، البته در چند دولت، متاسفانه به این سیاست‌‌‌ها به درستی عمل نشد که لازم است با دقت، مراقبت، مدیریت و نظم و انضباط کاری، سیاست‌‌‌های کلی اصل ۴۴ اجرایی شود.«ارتقای دانش و فناوری» دیگر الزام مهم رشد اقتصادی بود که رهبر انقلاب به آن پرداختند و توجه دانشگاه‌ها و مراکز علمی- پژوهشی را به آن جلب کردند.

ایشان موفقیت‌‌‌های امروز را در بسیاری از بخش‌‌‌ها، ناشی از آغاز نهضت علمی در حدود ۱۵ سال قبل دانستند و افزودند: جوانان دانشمند باید از خطوط مقدم علم جهانی هم بگذرند و تحقق این آرزو را زمینه‌‌‌سازی کنند که ۵۰ سال بعد اگر کسی خواست از تازه‌‌‌های علم با‌خبر شود، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد. «افزایش بهره‌‌‌وری» در همه بخش‌ها از جمله در فعالیت نیروها و کارمندان دستگاه‌های دولتی و در چگونگی مصرف منابع طبیعی از جمله آب نیز در بحث الزامات رشد اقتصادی، مورد تبیین رهبر انقلاب قرار گرفت. ایشان «رقابت‌‌‌پذیر کردن کالاها و خدمات» با افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصول نهایی را از دیگر لوازم رشد اقتصادی کشور برشمردند و گفتند: این مساله در عرصه صادرات اهمیت فراوانی دارد.

«بهبود محیط کسب و کار» ششمین الزام دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار بود که رهبر انقلاب چندمین بار بر آن تاکید کردند و گفتند: باید کاری کنیم که مردم بتوانند به راحتی، تولید و کسب‌و‌کار و دادوستد کنند. ایشان تصمیم‌‌‌های متناقض و تغییرات مکررِ قوانین و مقررات را از جمله موانع بهبود محیط کسب و کار برشمردند و افزودند: تصمیم‌گیری‌‌‌های متناقض را علاج کنید. گاهی دو دستگاه که هر دو نیز در جلسه هیات دولت دور یک میز می‌‌‌نشینند، تصمیم‌‌‌های خلاف و متضاد یکدیگر اعلام می‌کنند. همچنین گاهی مقرراتی در دولت اعلام می‌شود اما ناگهان با برخاستن صدایی از مجلس، آن کار که مدتی نیز برای آن برنامه‌‌‌ریزی شده، لغو می‌شود که این اشکال که مخاطب آن هم دولت و هم مجلس هستند، باید اصلاح شود.

«علاج راه دراز و پر‌پیچ و خم فرآیندهای اداری» نکته دیگری بود که حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای به آن اشاره کردند و افزودند: در زمینه پنجره واحد خدمات کارهای خوبی انجام شده است که در سایر بخش‌ها نیز باید گسترش یابد البته مقررات‌‌‌زدایی به معنای مراقبت‌‌‌زدایی نیست. ایشان مداخلات سلیقه‌‌‌ای نهادهای نظارتی و غیر‌نظارتی را از دیگر موانع بهبود محیط کسب‌وکار دانستند و افزودند: مداخله قانونی در موارد خلاف باید انجام بگیرد اما مداخلات سلیقه‌‌‌ای و بی‌‌‌مورد و دخالت‌‌‌هایی که برخی نهادها بدون الزامات قانونی در کار مردم می‌کنند باید رفع شود.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای، اهتمام به تامین مالیِ فعالیت‌‌‌های بخش خصوصی را نیز مورد تاکید قرار دادند و خاطرنشان کردند: اساس تشکیل صندوق توسعه، برای کمک به بخش خصوصی بود اما از بدو تشکیل تاکنون، هر گاه کار دولت‌های مختلف گره خورده و مجوز قانونی برای برداشت از صندوق نداشته‌‌‌اند، برای استفاده فراقانونی به بنده مراجعه می‌کنند که این کار، هم اشکال فنی و هم اشکال نتیجه‌‌‌ای دارد. رهبر انقلاب پس از برشمردن عوامل موثر در بهبود محیط کسب و کار، انضباط مالی در بودجه را الزام دیگری برای رشد اقتصادی خواندند و گفتند: بودجه دچار مشکلات ساختاری است و کسری بودجه یکی از مشکل‌‌‌سازترین مسائل برای اقتصاد کشور است که از جمله اهداف جلسه شورای‌‌‌عالی اقتصادی سران قوا حل همین مشکل بود اما هنوز برطرف نشده است.

ایشان افزودند: در مساله کسری بودجه، موضوع تعهدات مالی بدون وجود منابع قابل اطمینان کاملا موثر است و باید متوقف شود. البته گاهی این تعهدات از طرف خود دولت داده می‌شود اما از آن بدتر خواسته‌‌‌های مجلس است که موارد زیادی تعهد بدون منابع مطمئن به دولت تحمیل می‌شود. رفع موانع در واگذاری مدیریت‌‌‌ها به مردم، پرهیز بخش دولتی از رقابت با بخش خصوصی و جلوگیری از واردات بی‌‌‌رویه، سه الزام دیگری بود که رهبر انقلاب برای تحقق رشد اقتصادی به آنها اشاره کردند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌‌‌ای در بخش پایانی سخنانشان سه تذکر بیان کردند: ۱- رقابت مثبت در بخش خصوصی پیش‌‌‌برنده است اما بنگاه‌های اقتصادی خصوصی عرصه رقابت را از همکاری به‌ویژه در کارهای اقتصادی خارج کشور جدا کنند و در کارهای بزرگ با یکدیگر هم‌‌‌افزایی کنند. ۲- دستگاه‌های دولتی، شرکت‌های کوچک و متوسط را که نقش زیادی در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده دارند، مورد توجه قرار دهند و بنگاه‌های بزرگ در زنجیره تولید خود به آنها کمک کنند. ۳- مساله تعاونی‌‌‌های تولید می‌تواند یکی از گره‌‌‌گشاترین کارها برای ایجاد اشتغال و به‌خصوص ایجاد عدالت اقتصادی در کشور باشد.

رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان گفتند: مسوولان دولتی با همه وجود در حال کار و تلاش بسیار خوب هستند البته باید جهت‌‌‌گیری‌‌‌ها و اقدامات را به‌‌‌گونه‌‌‌ای مراقبت کنند که نتایج مطلوبی به دنبال داشته باشد. در این دیدار ۱۴ نفر از فعالان تولید و کارآفرینی و عرصه‌‌‌های دانش‌‌‌بنیانِ بخش خصوصی در حوزه‌‌‌های تجهیزات پیشرفته پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی، خدمات فنی و مهندسی، صنایع چوب و سلولزی، صنعت نوشت‌‌‌افزار، کشاورزی و صنایع آبزی‌‌‌پروری و آب‌‌‌شیرین‌‌‌کن، ساخت تجهیزات بخش انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و سلول‌‌‌های خورشیدی، صنایع نفت و گاز، محصولات پتروشیمی، پردازش اطلاعات و هوش مصنوعی، کسب و کارهای دیجیتال، صنعت فرش و نساجی به مدت یک ساعت و نیم، گزارشی از موفقیت‌‌‌ها، دستاوردها و تولیدات و همچنین برخی گلایه‌‌‌ها و مشکلات حوزه‌‌‌های کاری خود ارائه و پیشنهادهایی را نیز بیان کردند.

ایجاد پنجره واحد خدمات دولتی به تولیدکنندگان، ارتقای شیوه تعامل دستگاه‌ها با شتاب‌دهنده‌‌‌ها، تشکیل کنسرسیوم‌‌‌های دولتی و خصوصی به منظور اجرای پروژه‌‌‌های بزرگ و نیمه‌‌‌تمام، ایجاد ساختار واحد تصمیم‌گیری و مدیریت در حوزه صادرات خدمات مهندسی، اصلاح قوانین مربوط به امور واگذاری اراضی در بخش کشاورزی، تعیین برنامه جدی و ارتقای سرمایه‌گذاری در زمینه فناوری هوش مصنوعی، ساماندهی فعالان غیر‌رسمی حوزه صنعت، تشکیل کارگروه ملی نوشت‌‌‌افزار، حل مشکل سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، پرهیز از قیمت‌گذاری دستوری در مواردی که از ارز دولتی استفاده نمی‌شود، مدیریت مصرف انرژی و تخصیص بهینه یارانه سوخت، تاکید بر به رسمیت شناخته شدن مالکیت معنوی به‌خصوص در فناوری‌‌‌های دیجیتال و بازسازی کارخانه‌های مادر در صنایعی همچون نساجی از جمله نظرات مطرح شده از زبان تولیدکنندگان در این دیدار بود.


برچسب‌ها: سیاسی اجتماعی فرهنگی

چرا رییس جمهور را برای افتتاح پروژه ها دعوت میکنند؟...
ما را در سایت چرا رییس جمهور را برای افتتاح پروژه ها دعوت میکنند؟ دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : hassankhosravi بازدید : 79 تاريخ : سه شنبه 25 بهمن 1401 ساعت: 18:27